Μια όμορφη ιστορία αειφορίας
ανακαλύψτε
την παραλία
της Αγίας Πελαγίας
Πάρτε μια “γεύση” από τα υπέροχα αξιοθέατα της παράλιας
Η παραλία της Αγίας Πελαγίας, αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για την αρχαιολογική της σημασία αλλά και για την φυσική ομορφιά του τοπίου και την μοναδικότητα του θαλάσσιου πλούτου της.
Πληροφορίες
Η παραλία έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο παρεκκλήσι που είναι λαξευμένο μέσα στο βράχο, στο βορειοδυτικό άκρο της ακτής. Η γιορτή της Αγίας Πελαγίας εορτάζεται ακόμη και σήμερα με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Το εκκλησάκι ονομάζεται και Εύρεση διότι εκεί κατά την παράδοση βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Πελαγίας.
Η περιοχή της Αγίας Πελαγίας παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μιας και υπάρχουν ευρήματα της Μινωικής περιόδου αλλά και της Ρωμαϊκής εποχής. Αυτά δείχνουν οργανωμένη κατοίκηση από τους Μινωίτες, με ευρήματα οικιστικών εγκαταστάσεων καθώς και ενός αρχαίου θεραπευτηρίου και ενός θεάτρου. Μάλιστα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η “αύρα” (aurora) της περιοχής, έχει ιαματικά αποτελέσματα κάτι το οποίο συνδέουν με την επιλογή της θέσης για την κατασκευή του αρχαίου θεραπευτηρίου. Επίσης, στο ακρωτήριο Αττάλη υπάρχει η Μονή της Αγίας Πελαγίας. Λέγεται ότι σ’ αυτή την ακτή, άρρωστοι άνθρωποι που έχουν πόνους καλυπτόταν γυμνοί με άμμο και γίνονται καλά, κάτι που μνημονεύεται απ’ το Φλωρεντίνο ιερωμένο Cristoforo Buente lmonti. Για το προσκύνημα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πιστοί απ’ όλα τα μέρη της Κρήτης και πολλοί από αυτούς σκεπάζονται με άμμο καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας και της λιτανείας.
Η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα έντονη. Ο παραλιακός βράχος (beach rock) που εντοπίζεται κυρίως στο ανατολικό και κεντρικό μέρος της παραλίας, σε βάθος έως 2μ, αποτελεί κατάλληλο μέρος (ενδιαίτημα) για την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού εδραίων ειδών, όπως Σπόγγων, Βρυοζώων και Ασκιδίων, ενώ παράλληλα προσελκύει και πολλά κοπάδια παράκτιων ιχθύων, όπως Σάλπες, Σαργούς, Γαϊτανούρια και Καλογρίτσες. Ο παραλιακός βράχος αποτελεί κομμάτι της παλαιότερης ακτογραμμής και δημιουργήθηκε από τη σύμπτυξη αλάτων με άμμο και βότσαλα και μπορεί να μας δώσει χρήσιμες γεωλογικές πληροφορίες για τη μορφή της παραλίας σε προγενέστερους χρόνους.
Παράλληλα με τον παραλιακό βράχο εντυπωσιακά είναι και τα λιβάδια του προστατευόμενου είδους της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό από θαλάσσια είδη αλλά και αποτελούν περιοχές ανάπτυξης των μικρών ιχθύων. Δίθυρα και γαστερόποδα μαλάκια μαζί με αχινούς και γαρίδες βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο πυκνό φύλλωμα των λιβαδιών. Τα διάσπαρτα λιβάδια εκτείνονται σχεδόν σε όλο το μήκος της παραλίας και εντοπίζονται σε βάθος μεγαλύτερο των 3μ.
Στη δυτική πλευρά της παραλίας ο βυθός είναι κυρίως βραχώδης με έντονο ανάγλυφο και ποικίλους γεωλογικούς σχηματισμούς ικανούς να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό ειδών. Εδώ εντοπίζεται μεγάλη ποικιλότητα από εδραίους οργανισμούς όπως Σπόγγους, Βρυόζωα και μικρά Κοράλλια ενώ πλούσια είναι και η χλωρίδα που απαρτίζεται κυρίως από φαιοφύκη και ερυθροφύκη (καφέ και κόκκινα φύκη). Παράλληλα μικρά κοπάδια από Καλογρίτσες, Σάλπες Σαργούς και Μελανούρια διαφόρων μεγεθών είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Έντονη είναι επίσης η παρουσία αχινών, κυρίως μαύρου χρώματος που εκτίθενται είτε πάνω στον ύφαλο είτε μέσα σε σχισμές.
Ακριβώς δίπλα από την κεντρική παραλία της Αγίας Πελαγίας σχηματίζεται ένας μικρός κολπίσκος με μικρή αμμώδη παραλία, όπου η προσέγγισή του γίνεται να επιτευχθεί είτε μέσω ενός μικρού μονοπατιού, που ξεκινάει από το παρεκκλήσι της Αγίας Πελαγίας, είτε μέσω θαλάσσης που αποτελεί και τον ασφαλέστερο τρόπο. Ο ιδιαίτερος χρωματισμός της άμμου με την παράλληλα έντονη φυτοκάλυψη της χέρσου αποδίδει ένα εντυπωσιακό χρωματισμό στα νερά του κόλπου.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί η διακριτική παρουσία αλλόχθονων ειδών τα οποία είναι εγκατεστημένα στην περιοχή όπως τα ψάρια Γερμανός και Λεοντόψαρο και ο εντυπωσιακός αγκαθωτός αχινός.
Η χερσαία χλωρίδα και πανίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη εξαιτίας της έντονης οικιστικής ανάπτυξης καθώς αυτή περιορίζεται στο δυτικό μέρος της παραλίας, μετά το παρεκκλήσι της Αγίας Πελαγίας. Η βλάστηση που θα συναντήσει ο επισκέπτης περιορίζεται σε δέντρα από Αλμυρίκια και διάφορα είδη από παχύφυτα και κάκτους.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι ένας παραθαλάσσιος δήμος βόρεια του νομού Ηρακλείου, που συστάθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά από την συγχώνευση των γειτονικών δήμων Κρουσώνα, Γαζίου και Τυλίσου. Σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής απογραφής του 2011 οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου απαριθμούνται σε 24.864 ενώ η γεωγραφική του έκταση είναι περίπου 290 τ. χλμ. Οι κύριες δραστηριότητες των κατοίκων του είναι αγροτικές, βιοτεχνικές και τουριστικές. Ο τουρισμός αποτελεί την πρώτη πηγή εισοδήματος των κατοίκων λόγω του μεγάλου αριθμού ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Η Αγία Πελαγία είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός από τους πλέον αναπτυσσόμενους του Δήμου Μαλεβιζίου. Βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού Ηρακλείου και ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα της Αχλάδας ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 υπάρχουν 480 μόνιμοι κάτοικοι. Κοντά στην Αγία Πελαγία πέρα από την ομώνυμη παραλία βρίσκονται οι παραλίες της Λυγαριάς, του Μαδέ, του Μονοναύτη και της Ψαρομούρας οι οποίες πλαισιώνονται από μικρά γραφικά κολπάκια και βραχώδεις σχηματισμούς.
Η παραλία της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται στο τέλος της κοιλάδας της Αχλάδας, 20 χλμ. δυτικά από την πόλη του Ηρακλείου. Ο παραθεριστικός οικισμός της Αγίας Πελαγίας εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής με το παραλιακό μέτωπο να καλύπτεται κυρίως από τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης. Το συνολικό μήκος της παραλίας φτάνει τα 450μ και το μέσο πλάτος τα 10μ ενώ το υπόστρωμα της παραλίας χαρακτηρίζεται ως αμμώδες με διάσπαρτα βότσαλα. Στη μέση της παραλίας εντοπίζεται εποχικός ποταμοχείμαρρος. Η παραλία αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς θερινούς προορισμούς τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους. Ο προσανατολισμός της παραλίας είναι τέτοιος που προστατεύεται από τους επικρατούντες ανέμους κατά την καλοκαιρινή περίοδο (μελτέμια) και συνεπώς απουσιάζει ο έντονος κυματισμός και αυτό κάνει την περιοχή πολύ φιλική για τους επισκέπτες.